Heb je net je school afgerond? En wil je graag wat bijverdienen met seizoenswerk of een part-time baantje? Met een aantrekkelijke cv en motivatiebrief vergroot je je kansen om in aanmerking te komen voor de openstaande vacature. Het doel van een cv is om een duidelijk beeld van jouw als persoon, kennis, ervaring(en) en vaardigheden te schetsen. Het cv is de cruciale factor bij het vinden een baan en overtuigt de recruiter jouw motivatiebrief te lezen.
We kunnen ons voorstellen dat je het als tiener misschien moeilijk vind om zelf een CV op te stellen. Het kan zonder de juiste aanwijzingen een ingewikkelde klus zijn. Weet je welke onderdelen er wel en absoluut niet in moeten worden vermeld? We helpen je graag met het opstellen van een CV met onderstaande tips & tricks.
Welke onderdelen horen thuis op een tiener cv?
Persoons- en contactgegevens
Begin bij het maken van je cv altijd met je persoons- en contactgegevens. Dit zorgt ervoor dat de recruiter de basisgegevens van je bezit om makkelijk contact met je op te nemen, mochten ze geïnteresseerd zijn. Doe het als volgt:
Naam: Kevin Groot
Adres: Drie Decembersingel 10, 1234 AA, Amsterdam
E-mailadres: Jan.janssen@outlook.com
Telefoonnummer: 020 12345678
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 12/01/1998
Tip: Vermijd gebruik van een onprofessionele e-mailadres, zoals: gamer-altijd-online@hotmail.com, maar vermeld een neutrale en/of professionele e-mailadres.
Persoonlijk profiel
Met het persoonlijk profiel geef je kort en krachtig aan wie je bent, waar je voor staat en wat je motiveert. Zie het als een onderdeel waarmee je je kunt onderscheiden ten opzichte van de andere sollicitanten.
“Mijn naam is Kevin Groot, een gemotiveerde en gedreven persoon met een proactieve werkhouding. Ik houd van sociaal werk en met klanten in contact te komen.”
Werkervaring
Toekomstige werkgevers willen graag weten of je al werkervaring hebt opgedaan. Geef onder dit kopje werkervaring daarom een duidelijk beeld van jouw werkervaring. Noteer wat je gedaan hebt. Vermeld je meest recente bijbaan bovenaan. Zet bij elke bijbaan de periode waarin je hebt gewerkt en wat je functie was, waar je verantwoordelijk voor was of wat je werkzaamheden inhielden.
Opleidingsniveau
Begin bovenaan met de meest recente opleiding, maar vermeldt de basisschool niet, omdat het voor werkgevers niet relevante informatie is. Het is veel interessanter welke studierichting en/of vakkenpakket je hebt gevolgd. Geef een opsomming van zaken die jou van andere kunnen onderscheiden, bijvoorbeeld wanneer je extra vakken hebt gevolgd, bijzondere aantekeningen hebt gekregen of cum laude bent geslaagd.
Algemene tips!
Tip 1. Houd het kort en bondig. Schrijf geen lange teksten, deze worden niet gelezen. Probeer je gegevens bij voorkeur maar op een A4 te vermelden.
Tip 2. Lees je cv voordat je het verstuurt nog een kritisch door. Controleer de spelling (bijvoorbeeld met spelcheck.nl), lange zinnen en fouten in de interpunctie. Laat iemand anders de tekst nog eens doorlezen.
Tip 3. Een cv wordt binnen enkele seconden beoordeeld. Door een net, duidelijk en overzichtelijk cv aan te leveren, kun je in de luttele seconden toch een goede indruk achterlaten.
Tip 4. Maak de kopteksten iets groter dan de tekst die eronder wordt opgesomd.Kies voor een goed leesbaar en neutraal lettertype zoals Times New Roman, Century Gothic of Arial.Gebruik kleuren spaarzaam en enkel in donkere tinten. Felle en lichte kleuren zijn meestal niet goed leesbaar.