Ongetwijfeld weet je wat een chronologisch cv is. In dit vaak gebruikte cv geef je een chronologische opsomming van je opleidingen en werkervaring. Solliciteer je op een functie waarvoor je de juiste opleiding en werkervaring hebt? Dan kun je dit cv goed gebruiken.

Er zijn echter nog andere soorten cv’s. Drie belangrijke soorten zijn het vaardigheden-cv, het creatief cv en het Europass cv.

Het vaardigheden cv

Wellicht beschik je niet over de juiste opleiding en ervaring voor een vacante functie. Je bent er echter van overtuigd dat je wel over de juiste vaardigheden beschikt om de functie te kunnen vervullen.. Dan ss het maken van een vaardigheden cv het overwegen waard. In een vaardigheden cv leg je niet de nadruk op de chronologie van je loopbaan. Je noemt de vaardigheden die jou geschikt maken voor het vervullen van je vacante functie.

Heb je een gat in je cv. Niet zelden schrikt een gat in je cv selecteurs af. Je kunt dan overwegen om een vaardigheden cv te maken. Door het ontbreken van de chronologie in dit type cv valt een gat in je cv niet op.

Wil je een vaardigheden cv maken? Lees dan eerst het artikel Het vaardigheden-cv.

Het creatief cv

Solliciteer je op een creatieve functie? Wil je bijvoorbeeld striptekenaar worden of illustrator bij een tijdschrift? Wie een creatieve functie in de communicatie, marketing of grafische sector wil vervullen kan zijn cv gebruiken om te laten zien wat hun manier van werken is.

Werkgevers in de genoemde sectoren verwachten doorgaans geen getypt standaard cv. Sollicitanten die hun stijl van werken weten te tonen worden doorgaans vaker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Je curriculum vitae kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Zet je curriculum vitae op een bierviltje of op een wc rol. Maak een cv dat past bij het tijdschrift waar je de functie van illustrator wil vervullen. Verpak je cv in een mooi zelfontworpen doosje. Maak een video-cv of een cv op een eigen website. Het zijn maar enkele ideeën. Op zoek naar voorbeelden van een creatief-cv? Een korte zoektocht op het internet levert veel voorbeelden op.

Met een origineel creatief cv krijgt een potentiële werkgever een bewijs van je kunnen. Solliciteer je op een creatieve functie en overweeg je om een creatief cv te maken? Lees dan eerst het artikel Creatief cv maken.

Het Europass cv

Steeds meer mensen willen stage lopen, studeren of werken in een ander Europees land. Hoe worden je kennis en vaardigheden in een ander Europees land beoordeeld? Het is voor een buitenlandse onderwijsinstelling of een buitenlandse werkgever niet altijd eenvoudig om vast te stellen wat je kennis en vaardigheden zijn. Met het gestandaardiseerde Europass cv wordt dat veel eenvoudiger. Immers, in een Europass cv zijn gegevens als scholing, werkervaring en talenkennis op een bepaalde standaardmanier weergegeven. Zo geeft bijvoorbeeld de bij de talen ingevulde codes een buitenlandse werkgever een goede indruk van je beheersing van een vreemde taal.

Het maken van een Europass cv is heel eenvoudig. Je kunt het aanmaken op de website van Europass. Overweeg je om een Europass cv te maken? Lees dan eerst het artikel over het Europass cv.