Vaardigheden cv

Het vaardigheden CV

Heb je nog geen werkervaring? Bedenk dat je in ieder geval beschikt over vaardigheden en competenties. Die vaardigheden en competenties kunnen voor een (toekomstige) werkgever van belang zijn. Je moet de vaardigheden en competenties die van belang zijn voor de functie die je wil gaan vervullen toekomstige je cv zetten. Je wilt dat ze extra opvallen op je cv. Hoe kun je dat doel bereiken? Door het maken van een vaardigheden-cv.

In plaats van je werkervaring leg je dus de nadruk op de competenties en vaardigheden die voor de functie die je wilt gaan vervullen van belang zijn. Een vaardigheden-cv is dan ook geen cv dat je steeds opnieuw ongewijzigd kunt gebruiken. Immers, verschillende functies vereisen verschillende competenties en vaardigheden.

Vaardigheden-cv is niet alleen voor mensen met weinig werkervaring

Heb je langere tijd niet gewerkt? Heb je bijvoorbeeld een wereldreis gemaakt, ben je langdurig ziek geweest, of zorgde je voor je kinderen en het huishouden? Of ben je een freelancer met af en toe een tijdelijke opdracht? Je hebt dan een gat in je cv. Gaten in een cv maken veel recruiters wantrouwig. Door het opstellen van een vaardigheden-cv valt het gat in je cv minder op. De verschillende competenties en vaardigheden worden immers niet in chronologische volgorde vermeld. Bovendien worden ze op een prominente plaats vermeld. Een recruiter kan dus vrijwel direct zien of je over de vaardigheden en competenties beschikt die nodig zijn om de vacante functie goed te kunnen vervullen.

Maken van een persoonlijke samenvatting

Hoe kun je het gebrek aan werkervaring compenseren? Door de aandacht van de recruiter te trekken met een persoonlijke samenvatting. Je enthousiasme moet hem nieuwsgierig maken naar de rest van je curriculum vitae. Vermeld daarom direct na de persoonsgegevens je motivatie om voor het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt te werken. Vermeld bovendien wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf.

Vermelden van de juiste vaardigheden en competenties

Direct na de persoonlijke samenvatting vermeld je je competenties en vaardigheden. Het is niet de bedoeling om al je vaardigheden en competenties te vermelden. Vermeld alleen die competenties en vaardigheden die relevant zijn voor de functie die je wilt gaan vervullen. Begin daarom met te bepalen welke competenties noodzakelijk zijn om een functie succesvol te kunnen uitvoeren. Solliciteer je bijvoorbeeld nar een functie waar je presentaties moeten gaan geven? Dan is het relevant om iets te vermelden over je communicatieve vaardigheden.

Je moet natuurlijk ook bepalen wat je vaardigheden en competenties zijn. Denk daarbij niet alleen aan de gevolgde opleiding. Ook tijdens het uitoefenen van je hobby’s heb je waarschijnlijk allerlei vaardigheden verworven. Als leider van bijvoorbeeld een scoutingroep heb je leidinggevende vaardigheden verworven. Bedenk dus dat bij het bepalen van je vaardigheden en competenties zowel je professionele als je sociale leven van belang is.

Uiteraard moet je ook het onderscheid weten tussen vaardigheden en competenties. Een vaardigheid is iets wat je kunt, bijvoorbeeld het kunnen besturen van een vorkheftruck. Een competentie is een kenmerk van gedrag. Voorbeelden van competenties zijn bijvoorbeeld creatief zijn, oog voor detail en nauwkeurig kunnen werken. Een competentie verwijst dus naar bepaalde persoonskenmerken die je bezit.

Beschrijven van competenties en vaardigheden

Beschrijf je vaardigheden zo concreet mogelijk. Schrijf dus niet alleen dat je beschikt over goede computervaardigheden, maar licht dat, zo mogelijk, toe met een voorbeeld. Vind je dat je beschikt over goed computervaardigheden? Schrijf bijvoorbeeld: Ik beschik over goede computervaardigheden. In mijn vrije tijd heb ik voor veel vrienden en kennissen een website gemaakt. Beschik je over een goede kennis van de Franse taal? Licht ook dat toe: Ik beschik over een goede kennis van de Franse taal. Twee jaar lang gestudeerd aan een bekende hotelschool in Parijs.

Beschrijf ook je competenties zo concreet mogelijk? Noem je als een van je competenties doorzettingsvermogen? Licht ook dat toe. Schrijf bijvoorbeeld: Ik beschik over doorzettingsvermogen. Jarenlang heb ik volleybal gespeeld op hoog niveau. Ik heb zelfs enige tijd deel uitgemaakt van de nationale selectie. Helaas maakt een ernstige blessure het verder spelen op dit niveau onmogelijk. Beweer je dat je beschikt over organisatietalent? Licht ook dat toe. Schrijf bijvoorbeeld: Ik beschik over organisatietalent. Diverse keren heb ik tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars georganiseerd in de openbare bibliotheek.

Prestaties benoemen

Heb je bepaalde prestaties geleverd? Heb je bijvoorbeeld een artikel gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, of heb je zelf een bedrijf opgericht. Ook prestaties kun je, indien relevant voor de functie die je ambieert, vermelden in je vaardigheden-cv.

Je werkervaring

Heb je werkervaring. Dan kun je die na je vaardigheden, competenties en prestaties benoemen. Je hoeft dat niet perse in chronologische volgorde te doen. Leg in ieder geval de nadruk op werkzaamheden die relevant zijn voor de nieuwe functie die je wil gaan vervullen.

De nadelen van een vaardigheden-cv

Een vaardigheden-cv heeft ook nadelen. Een nadeel is al genoemd. Het is geen standaard-cv. Je zult het cv steeds opnieuw moeten aanpassen. Het heeft namelijk geen zin om vaardigheden, competenties en prestaties te vermelden die niet relevant zijn voor de vacante functie die je graag wil vervullen.

Een vaardigheden-cv kan werkgevers ook wantrouwig maken. Waarom leg je vooral de nadruk op je vaardigheden ne competenties? Heb je wellicht iets te verbergen?

Een derde nadeel kan de onbekendheid zijn met het vaardigheden-cv. Er zijn werkgevers die verwachten dat je uitgebreid je werkervaring vermeldt. Doe je dat niet. Dan leggen ze je sollicitatie direct terzijde. Onbekend maakt immers onbemind.