Europass cv

Eenvoudig solliciteren met een Europass-cv

Wil jij over de grens solliciteren? Heel veel landgenoten gingen je voor. Ga je werken in een land dat tot de Europese Unie behoort? Dan kun je een europass-cv gebruiken. Je stelt je cv dan op volgens het Europass-model. Je cv heeft dan een gestandaardiseerde vorm en layout. Deze standaardisatie maakt het eenvoudiger geworden om op een functie in de Europese Unie te solliciteren. Je kunt het Europass-cv overigens ook gebruiken als u een opleiding in een van de landen van de Europese Unie wilt gaan volgen.

Het Europass cv bestaat inmiddels meer dan tien jaar. Het geniet grote bekendheid. Inmiddels zijn er in Europa meer dan 60 miljoen van deze cv’s aangemaakt. De mobiliteit tussen Europese landen is er zeker door verbeterd.

Ben je niet bekend met de eisen die in het buitenland aan een cv worden gesteld? Wil je dat je diploma in het buitenland juist wordt gewaardeerd? Maak dan gebruik van het europass-cv om te solliciteren.

Werkgevers kunnen eenvoudiger kandidaten selecteren

Het vergelijken van cv’s van sollicitanten uit diverse Europers landen was in het verleden een hele klus. Werkgevers zijn dan ook verheugd over de komst van het Europass-cv met zijn gestandaardiseerde vorm en layout. Het is nu veel eenvoudiger geworden om kandidaten uit diverse landen met elkaar te vergelijken.

Voorbeelden van standaardisatie

Stel, je solliciteert naar een functie in Frankrijk. Hoe weet een potentiële werkgever hoe het gesteld is met jouw kennis van de Franse taal? In het Europass-cv staan drie kolommen vermeld: het begrijpen van een taal (luisteren en lezen), het spreken van een taal en het schrijven van een taal. In iedere kolom vul je het niveau in. Daarvoor gebruik je de door taalscholen gebruikte codes. Heb je moeite met het schrijven van Franse teksten? Vul dan in die kolom A1 (basisgebruiker) in. Spreek je vloeiend Frans? Dan vul je in die kolom C2 (vloeiend) in.

Je toekomstige werkgever wil natuurlijk ook weten wat het niveau is van de door jou gevolgde opleidingen. Wat is de waarde van je hbo-opleiding in Frankrijk? Het niveau van een door jou gevolgde opleiding wordt aangegeven met een speciale code. Een Franse werkgever weet dan hoe hoog je opleiding staat aangeschreven. Hij kan je opleiding dan ook goed vergelijken met soortgelijke opleidingen Frankrijk.

De inhoud van een Europass-cv

Het gestandaardiseerde Europas-cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen. De meeste onderdelen zullen je bekend voorkomen. De verschillende onderdelen zijn:

  1. Persoonsgegevens: naam, geboorteplaats, woonplaats, e-mailadres, enzovoorts. Je kunt hier ook je persoonlijke website vermelden.
  2. Type aanvraag: hier vul je de gewenste functie in of de functie waar je naar solliciteert. Wil je een opleiding volgen in het buitenland? Vul hier dan de gewenste opleiding in.
  3. Je werkervaring: waar heb je gewerkt of stage gelopen. Je vermeldt de periode (beginnen met de meest recente werkervaring), de werkgever, de functiebenaming en de voornaamste werkzaamheden.
  4. Onderwijs en opleiding: Hier vul je de door jou gevolgde opleidingen in. Je begint met het vermelden van de laatst gevolgde opleiding. Je sluit af met het vermelden van de door jou gevolgde middelbare school.
  5. Persoonlijke vaardigheden. Je vermeldt eerst je moedertaal. Vervolgens vermeld je de andere talen die je beheerst. De beheersing van een taal geef je aan met een code. De code A1 staat voor basisgebruiker, de code B1 staat voor onafhankelijke gebruiker en de code C1 staat voor vaardig gebruiker. Andere persoonlijke vaardigheden die je hier kunt invullen zijn jouw communicatieve vaardigheden, jouw organisatorische vaardigheden, jouw werk gerelateerde vaardigheden (vaardigheden van belang zijn voor de functie die je wil gaan vervullen) en je digitale vaardigheden. Ook vul je hier in welk rijbewijs je bezit.
  6. Aanvullende informatie: Hier kun je onder andere vermelden wat je publicaties zijn en welke congressen je hebt bezocht.

Het maken van een Europass-cv

Wil je zelf een Europass-cv maken? Ga dan naar de website van de Europese Unie. Daar vind je een sjabloon en instructies. Bovendien vind je er voorbeelden van cv’s in alle in de Europese Unie gesproken talen. Het maken van een Europass-cv is heel eenvoudig, want je kunt het cv op de website online aanmaken. Je klikt links in het scherm op Maak uw cv (en sollicitatiebrief) online aan. De verschillende onderdelen kun je nu invullen met de gevraagde gegevens.