een goed cv maken

Een goed cv maken

Een cv of curriculum vitae is een feitelijke samenvatting van je professionele leven. Recruiters kunnen dankzij je cv snel bepalen of je ervaring en persoonlijkheid past bij het bedrijf en bij de te vervullen functie.

Een goed cv vertelt ook iets over je persoonlijkheid. Bovendien is het overzichtelijk. Dat is van belang, want een recruiter heeft vaak niet de tijd om de vele sollicitatiebrieven die hij ontvangt nauwkeurig te bekijken. In dit artikel lees je tips bij het maken van een cv.  

Wat van belang is bij een cv maken:

 1. Maak een overzichtelijk cv. Gebruik daarom bekende tussenkopjes als persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring.
 2. Besteed veel aandacht aan de lay-out als je een cv gaat maken. Overdrijf echter niet. Met een mooie lay-out valt je sollicitatiebrief op tussen de vele andere brieven.
 3. Beperk de lengte van je cv. Kort maar krachtig maakt doorgaans een goede indruk. Ben je pas op de arbeidsmarkt? Dan kun je volstaan met een pagina.
 4. Heb je werkervaring? Vermeld die dan bij voorkeur in a-chronologische volgorde. Zet de laatst vervulde functie dus bovenaan. Een recruiter kan dan direct zien wat je meest recente werkervaring is.
 5. Heb je een cv van meerdere pagina’s? Zorg dan dat de voornaamste informatie op de eerste pagina staat.
 6. Maak een duidelijke profielschets van jezelf. Omschrijf in je eigen woorden wat je belangrijkste kwaliteiten zijn. Beperk je tot drie regels. Zorg ervoor dat de profielschets aansluit bij de te vervullen functie. Vermeld deze profielschets op de eerste pagina van je cv.
 7. Niet alles wat je gedaan hebt in je leven is relevant voor de functie die je wilt gaan vervullen. Vermeld geen overbodige informatie in je cv
 8. Controleer of je cv klopt. Vermijd daarom onjuiste gegevens en spellingfouten. Spellingfouten maken een slordige indruk. Laat ook mensen die je goed kennen je cv lezen. Wellicht kunnen ze je cv aanvullen of verbeteren.

De verschillende onderdelen van een curriculum vitae

Wil je een cv maken? Dan moet je weten welke gegevens je moet vermelden. In een cv worden onder vetgedrukte kopjes de volgende gegevens vermeld…..

Persoonsgegevens of Personalia

Je begint je cv altijd met je persoonsgegevens, Vermeld in ieder geval je naam, je adres, je woonplaats, je leeftijd, je mobiel nummer en je e-mailadres.

Heb je wellicht een eigen website? Zijn er andere sites waar een positief beeld van jou wordt gegeven? Vermeld ze dan hier. Een recruiter kan dan van die informatie gebruikmaken.

Profiel

Recruiters willen graag een beeld van jou vormen als persoon. Wie ben jij? Geef ze die gelegenheid door direct onder je persoonlijke gegevens je profiel te vermelden. In hoogstens drie zinnen vertel je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt bereiken. Gebruik je eigen woorden.Vermijd bij het maken van je cv nietszeggende clichés, zoals bijvoorbeeld teamplayer en flexibel.

Je vindt vaak bruikbare trefwoorden in de vacaturetekst. Die kun je in je eigen woorden in je profielschets verwerken.Laat je profielschets lezen door mensen die je goed kennen. Herkennen zij zich in je profielschets. Waarschijnlijk kunnen ze je helpen bij het beter verwoorden of het aanvullen ervan.

Besteed bij het maken van je cv en dan specifiek je profiel voldoende aandacht aan het maken van een profiel, want een goede profielschets maakt je sollicitatie begrijpelijk. Voor recruiters kan het een trigger zijn om verder te lezen.

Opleidingen

Onder het kopje Opleidingen vermeld je alle opleidingen die je hebt gevolg Zet de meest recente opleiding bovenaan. Heb je een diploma behaald? Vermeld dan de officiële naam van dat diploma. Ben je nog niet lang geleden afgestudeerd? Dan is het zinvol om van de laatst genoten opleiding ook het vakkenpakket te vermelden.

U kunt hier ook de gevolgde cursussen en certificaten noemen.

Werkervaring

Moet je bij het maken van een cv eerst je werkervaring of eerst je opleidingen vermelden?

Vermeld je werkervaring na de opleidingen die je hebt gevolgd. Heb je meer dan vijf jaar werkervaring? Dan kun je ook beginnen met het kopje werkervaring, gevolgd door het kopje opleiding. Vermeld de functies die je hebt vervuld. Omschrijf ook kort je voornaamste verantwoordelijkheden. Heb je iets bereikt bij een vorige werkgever, of heb je iets nieuws geleerd? Dat kun je ook vermelden.

Stages kun je hier ook vermelden. Heb je meer dan vijf jaar werkervaring? Dan worden stages doorgaans niet meer vermeld.

Wellicht heb je tijdens je studie diverse bijbanen gehad. Hangen ze samen met de functie waar je naar solliciteert? Dan moet je zeker noemen.

Nevenactiviteiten

Heb je bestuurswerk gedaan bij een universiteit? Heb je vrijwilligerswerk gedaan bij een voetbalclub, bijvoorbeeld als trainer? Nevenactiviteiten kunnen wel degelijk van belang zijn voor de functie die je ambieert. Vergeet daarom niet om ze te vermelden in je cv.

Vaardigheden en competenties

Vaardigheden zijn dingen die je kunt. Onder vaardigheden kun je onder andere vermelden je talenkennis, je vaardigheid bin het gebruik van bepaalde computerprogramma’s, je vaardigheid om bijvoorbeeld te rijden met een heftruck en bijvoorbeeld je schrijfvaardigheid.

Competenties zijn bepaalde persoonskenmerken. Je bent bijvoorbeeld creatief, kunt goed organiseren en je bent een doorzetter. Vermeld niet alleen de competenties? Licht je competenties ook toe met duidelijke voorbeelden. Je bent bijvoorbeeld creatief, want je hebt diverse boeken geïllustreerd.

Hobby’s en interesses

Je kunt in je cv ook je hobby’s en interesses vermelden. Je hobby’s en interesses zeggen ook iets over jou als persoon, en kunnen van positieve invloed zijn op de vacature waar je op wilt solliciteren. Vermijd het plaatsen van pikante of negatieve hobby’s die een negatief beeld over jezelf kan schetsen.

Referenties

Een referentie is een getuigenis van je karakter of je functioneren in een vorige functie. Een positieve referentie maakt de kans groter dat je de nieuwe baan krijgt.

Hoe vermeld je referenties op je cv? Aangeraden wordt om onder het kopje referenties alleen op aanvraag te vermelden. Wil je potentiële nieuwe werkgever inlichtingen inwinnen bij je oude werkgever? Dan moet je je oude werkgever eerst vragen of hij referent wil zijn. Je kunt hem dan ook inlichten over de functie-eisen die aan je nieuwe functie worden gesteld. Hij kan daar dan tijdens zijn gesprek met je potentiële nieuwe werkgever op inspelen.

Je kunt ook de naam en het telefoonnummer van een referent, uiteraard na eerst toestemming te hebben gevraagd, op je cv vermelden. Het kan dan gebeuren dat de recruiter je ex-werkgever gaat bellen. Die is dan niet op de hoogte van de functie-eisen die aan je nieuwe functie worden gesteld. Hij kan er tijdens het gesprek dus niet op inspelen. Bovendien vindt hij het wellicht onaangenaam om plotseling door een recruiter te worden gebeld.

Een potentiële werkgever kan om referenties vragen. Hij zal dat altijd pas doen na het sollicitatiegesprek. Het is dus niet nodig om referenties op je cv te vermelden.

Vragen die bij het opvragen van referenties worden gesteld:

 • Hoe lang heeft u met hem samengewerkt?
 • Was het een prettige samenwerking?
 • Wat waren zijn dagelijkse werkzaamheden?
 • Was u tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden?
 • In wat voor organisatie past de sollicitant?

Veelgemaakte fouten bij het maken van een cv

Fouten moet je zien te voorkomen. Iedereen weet dat je spellingsfouten moet vermijden. Er zijn echter nog veel andere fouten die je beter niet kunt maken:

 1. Plaats je een foto op je cv? Vermijd dan een foto van jezelf op een wild feestje. Je wilt immers een professionele indruk maken. Een goede foto laat zien hoe je er tijdens je werk uitziet.
 2. Gebruik geen vreemd lettertype of vreemde symbolen. Het komt doorgaans kinderachtig over. Solliciteer je op een creatieve functie? Dan zou je wel kunnen experimenteren met lettertypen. Maar overdrijf niet. Je cv moet immers wel overzichtelijk blijven.
 3. Maak geen chaotisch cv. Die verdwijnen immers direct in de prullenmand. Zorg voor een duidelijke structuur, vermeld alleen relevante informatie en maak het cv biet langer dan nodig is.
 4. Gebruik niet te veel moeilijke woorden. Het cv kan hierdoor minder goed leesbaar worden. Bovendien zijn moeilijke woorden doorgaans niet relevant voor de functie die wordt aangeboden.
 5. Natuurlijk moet je informatie vermelden. Vermeld echter geen irrelevante informatie. Bedenk dat de vermelde informatie van toegevoegde warde moet zijn. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een administratiekantoor? Dan is je bijbaantje als krantenbezorger waarschijnlijk niet relevant.
 6. Het vermelden van je op school behaalde cijfers is overbodig. Het ie te gedetailleerde informatie. Mocht de recruiter het toch willen weten? Dn kan hij het vragen tijdens het sollicitatiegesprek.
 7. Het vermelden van de reden van vertrek bij je ex-werkgever op je cv. Je maakt dan slapende honden wakker. Die vraag wordt tijdens een sollicitatiegesprek overigens vaak gesteld. Bereid je er dus op voor. Bedenk dat een antwoord als ‘mijn werkgever was niet tevreden over mijn functioneren’ geen goed antwoord is.
 8. Schrijf geen onwaarheden op. Liegen in je cv is uit den boze. De meeste recruiters weten met hun gesprekstechnieken leugens snel te achterhalen. Ook informatie op diverse sociale media kan gebruikt worden om te controleren of de informatie op je cv klopt.

Online een cv maken
Wil je online een cv maken? Ga dan naar de website www.cvmaker.nl. Met deze handige online cv maker kun je in nog geen vijftien minuten een goed cv opstellen. Je moet dan de volgende stappen zetten:

1. Klik op cv maken in het groene vlak.
2. Vul je personalia in.
3. Klik op volgende stap.
4. Vul je opleidingen, werkervaring, vaardigheden, enzovoorts in.
5. Kies op de site uit een van de dertig cv voorbeelden. Ongetwijfeld vind je een geschikte template. Overigens kun je het template altijd wijzigen.