Ambieer je een creatieve functie? Wil je bijvoorbeeld grafisch ontwerper worden? Ambieer je een functie als illustrator bij een weekblad? Dan kun je eigenlijk niet volstaan met een standaard-cv. Saaie letterbrij maakt geen positieve indruk. Je kunt je cv echter ook gebruiken om je mogelijk toekomstige werkgever een goede indruk te geven van je stijl van werken. Wil je hem direct laten zien wat je in je mars hebt? Wil je hem je originaliteit tonen? Wil je opvallen tussen de vele andere sollicitanten? Dam moet je een creatief cv maken.
Een creatief cv is geen A4tje me een opsomming van zaken als personalia, opleiding en werkervaring. Het creatieve cv kan de vorm hebben van een zelfontworpen poster, een bierviltje, een opvallende foto van jezelf, enzovoorts. Je kunt ook een eigen, professioneel vormgegeven website maken, of een origineel You Tube-filmpje. website maken of Wil je inspiratie opdoen? Een korte zoektocht op het internet levert diverse inspirerende voorbeelden op.
Gebruiken van een creatief cv
Bedenk dat het gebruiken van een creatief cv wel passend moet zijn. Ambieer je een creatieve functie in de media, de grafische sector of de in de markering? Dan is een creatief cv ongetwijfeld passend. Solliciteer je bij een overheidsinstelling of een bank? Formele werkgevers verwachten een cv met een bekende structuur. Creatieve cv’s worden doorgaans niet op prijs gesteld. Ze worden direct terzijde gelegd.
Tips bij het maken van een creatief cv
Kies in ieder geval een ontwerp dat past bij je belangstelling, achtergrond en vaardigheden. Zorg dat je cv goed leesbaar is. Besteed daarom aandacht aan de visuele hiërarchie. Zorg bovendien voor een duidelijke, niet te lange tekst. Vraag je ook af of de layout van je cv past bij de functie waar je naar solliciteert. Een recruiter, de man of vrouw die personeel werft en selecteert voor je potentiële werkgever, wil immers liefst in een oogopslag een goede indruk krijgen van je bijzondere kwaliteiten. Bedenk dat veel recruiters binnen enkele seconden besluiten of je cv aanleiding is om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.
Wil je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Vermijd dan in ieder geval:
- Het sturen van hetzelfde creatieve cv naar verschillende bedrijven. Zorg voor een gepersonaliseerd cv, dus een cv waaruit blijkt dat je geschikt bent voor het vervullen van een bepaalde functie bij een specifiek bedrijf.
- Vreemde lettertypes en regenboogkleuren. Bedenk dat standaardlettertypes prettig leesbaar zijn.
- Een cv dat geschreven lijkt door een computerprogramma of door robots.
- Vermijd overbodige info, nietszeggende woorden en al te fraaie bladvulling. Dat is niet erg leesvriendelijk. Beperk je tot het vermelden van relevante informatie. Bedenk dat het weliswaar belangrijk is om in het oog te springen, maar dat recruiters relevantie en helderheid het belangrijkste vinden.
Belangrijk is dat het creatief cv een goed beeld geeft van wie je bent. Check of dat zo is. Vraag vrienden en bekenden of ze jou in je creatieve cv herkennen. Vinden zij het cv passen bij de functie die je ambieert?
Wat je moet vermelden in een creatief-cv
Persoonlijke pitch
Recruiters willen graag weten wie je nu werkelijk bent. Schrijf daarom in enkele regels op wie je bent. Wat zijn je talenten? Wat zijn je ambities. Wil je jezelf laten zien? Neem dan je persoonlijke pitch op met je mobiele telefoon. Stuur het filmpje mee. Het is dan de opening van je creatieve cv.
Vermelden van vaardigheden
Recruiters willen graag weten wat je kunt. Hij wil graag in een oogopslag willen zien wat je vaardigheden zijn. Vermeld je vaardigheden die relevant zijn voor de te vervullen functie daarom in een apart blokje tekst. Wellicht heb je een grote talenkennis. Misschien ben je een organisatietalent. Je kunt ook een kei zijn in het gebruik van allerlei grafische programma’s.
Je portofolio
Ben je freelancer of heb je tijdens je opleiding diverse opdrachten gemaakt? Heb je bijvoorbeeld illustraties gemaakt of websites ontworpen? Voorzie je creatieve cv dan van links. Maak het een recruiter gemakkelijk om relevante informatie over je persoon te vinden.
Je referenties
Hebben ex-collega’s een mening over jou? Hoe denken ex-werkgevers over jou? Bevelen ze ja aan? Dit soort informatie vinden recruiters interessant. Het staat vermeld op je LinkedIn profiel. Voeg hun eventuele aanbevelingen daarom toe aan je cv.