Hobby's voor op je cv

8 goede hobby’s voor op je cv!

Hobby’s en interesses vertellen iets over jezelf. Door middel van jouw hobby kun je je onderscheiden van de ander. Ook werkgevers kunnen een beter beeld van je krijgen wanneer zij meer weten over wat jij doet in je vrije tijd en wat voor een persoon jij bent buiten de werkvloer. Het delen van deze informatie is vooral van belang voor starters op de arbeidsmarkt. Zij beschikken tenslotte in de meeste gevallen nog niet over voldoende relevante werkervaring. Daarom kunnen zij er baat bij hebben om hun hobby’s en interesses te vermelden op hun cv. Dat gaat zeker op wanneer deze ook relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Waarom hobby’s en interesses op je cv plaatsen?

Het eerste waar werkgevers en recruiters naar kijken, is je werkervaring. Je hobby’s zijn wat dat betreft van ondergeschikt belang. Toch kan het zinvol zijn om ze op je cv te plaatsen. Het is een manier om jouw vaardigheden en positieve eigenschappen onder de aandacht te brengen. Ben je bijvoorbeeld actief in een vereniging, zit je misschien in het bestuur of organiseer je activiteiten dan zegt dit iets over jouw vaardigheden. Het zou zonde zijn om dit niet te vermelden. Vooral als je nog niet zoveel werkervaring hebt, kun je juist het verschil maken door middel van je hobby’s en interesses. Het doel van het plaatsen van je hobby’s op je cv is dan ook om een werkgever te laten zien dat jij bepaalde kwaliteiten in huis hebt voor de beschikbare functie. Het heeft geen zin om hobby’s te vermelden die geen link hebben met de job waarop je solliciteert. Het gaat er juist om dat je dingen vermeldt die relevant zijn voor de functie. Liggen jouw hobby’s en interesses op het creatieve vlak, dan kan dat weleens goed van pas komen wanneer het bedrijf waar je solliciteert op zoek is naar een ‘creatieve duizendpoot’.

Welke hobby’s doen het goed op je cv?

 • Teamsport: Of je nu voetbal, hockey of basketbal speelt, je weet wat het betekent om onderdeel van een team te zijn. Een goede team player zijn, is een eigenschap die recruiters meestal hoog aanslaan.
 • Denksport: Ben je goed in bijvoorbeeld schaken of dammen dan kun je met zo’n hobby een streepje voor hebben bij werkgevers die iemand zoeken met een groot analytisch en strategisch denkvermogen.
 • Verenigingswerk: Het wordt over het algemeen op prijs gesteld als jij actief bent in een vereniging. Sluit jouw activiteit bij de vereniging aan op de functie-eisen in de vacature, dan moet je dat zeker vermelden.
 • Vrijwilligerswerk: Mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving, kunnen rekenen op waardering. Je toont aan betrokken te zijn en je te bekommeren om de ander.
 • Werken met de jeugd: Of je nu graag oppast, leiding geeft aan een groep jonge padvinders of een sporttoernooi organiseert, je kunt goed met jonge mensen omgaan. Dat werkt natuurlijk helemaal in je voordeel wanneer je wilt solliciteren in het onderwijs of de jeugdzorg.
 • Creatieve hobby’s: Jij houdt van fotograferen, schilderen, tekenen, je schrijft gedichten of verhalen, maakt muziek, creëert eigen video’s of kookt graag maaltijden. Het zijn allemaal uitingen dat jij een creatieve geest bent. Dat kan zeker de interesse wekken van werkgevers in dynamische sectoren als public relations, marketing of design.
 • Debatteren of toneelspelen: Je hebt geen moeite met interactie. Bovendien toon je aan niet verlegen te zijn. In beroepen waarin je veel contact hebt met andere personen komt dit uitstekend van pas.
 • Reizen: Jij kijkt verder dan je neus lang is. Je wilt nieuwe dingen ontdekken, andere culturen ervaren. Je bent internationaal ingesteld en hebt een open mind, daar wordt menig recruiter vrolijk van.

Hoe moet je hobby’s op je cv vermelden?

Alleen opschrijven dat je hobby’s reizen, koken, lezen en hardlopen zijn, is niet voldoende. Je kunt beter wat specifieker zijn. Hieronder vind je 3 voorbeelden van hoe je het zou kunnen noteren op je cv!

 • Lezen: Ik ben vooral geïnteresseerd in boeken over zelfontwikkeling zoals ‘Master your mindset’.
 • Reizen: Ik maak graag rondreizen door Latijns-Amerika in combinatie met vrijwilligerswerk.
 • Koken: Ik kook graag Italiaans voor vrienden en heb in Italië verschillende kookcursussen gevolgd.